perjantai 3. elokuuta 2012

Keisarin vaatteet

Jos luulet olevasi liian pieni vaikuttamaan asioihin,
yritä nukkua suljetussa huoneessa, jossa on moskiitto.
- Afrikkalainen sananlasku



Pieni koulutyttö menee kouluun kameran kansa ja alkaa kuvata ja arvioida päivittäistä kouluruoka-annosta omalla blogisivullaan. Hälyhän siitä syntyy, ensin kamera kielletään, mutta sitten annetaan periksi. Aikuisilla tule hätä tehdä asialle jotain. Ruoka paranee hetkessä.

Nyt sivuilla on käynyt 7,5 miljoona ihmistä. Yhdeksän vuotias Martha Payne aloitti keskustelun, joka velloo nyt globaalisti maailman laajuisena. Näemme kouluaterioita ympäri maailmaa. Tästä keskustelusta voisi olla kateellinen aktiivisinkin politiikko tai kuka tahansa aikuinen.
Mutta miksi se onnistuu tältä pikkutytöltä. Missä on suomalainen blogi vanhusten hoidosta tai mistä tahansa meidän yhteisin varoin tuetetusta palvelusta, jota voisi tutkia sisältäpäin. Enkä tarkoita mitään kyreilevän kriittistä näkökulmaa, vaan avausta arkeen, joka kertoo arjen totuuden, keskustelun avaukseksi.

Vain lapsiko voi kertoa ettei keisarilla ole vaatteita. Sehän se sadun opetus oli. Tarvitaanko turmeltumaton, vilpitön rehellinen lapsen mieli, joka kertoo totuuden vilpittömyydessään. 
Tämä vilpitön lapsen mieli ei ymmärrää valtaansa, mikä liittyy siihen rehellisyyteen, jossa kerrotaan....näin näen.

Passiivisuutemme liittyy uskomukseen omien vaikuttamismahdollisuuksien olemattomuudesta, jonka Martha Payne osoitti harhaksi.  Mitä aoit tehdä? Mikä on ajatusten matka teoiksi? Vai jäätkö odottamaan, että tule se toinen, joka ottaa vastuun. Tyytymättömyys on myrkkyä. Ja mykkyys tappaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti